Konungarnas dal

Foto av Konungarnas dal Nordväst om staden Luxor, på Nilens västra strand, ligger Konungarnas dal. Den otillgängliga dalen är en nekropol, begravningsplats, för faraoner och mäktiga ämbetsmän som levde mellan 1500 och 1000 f.Kr. under perioden Nya riket.

Genom att placera Konungarnas dal djupt inne i de oländiga thebanska bergen trodde man sig vara säker från gravplundrare. Historien har dock visat att så inte blev fallet.

Howard Carter och Tutankhamuns mumie I stort sett alla de gravar man funnit har varit plundrade och den hittills enda orörda faraograven man hittat är den Howard Carter fann 1922, nämligen farao Tutankhamuns grav. Även om gravplundrarna fick med sig ovärderliga föremål och skatter lämnade de ofta övriga graven intakt. Korridorer, gravkammare och inte minst all väggmålningar har gett forskarna information om liv och död i det forntida Egypten.

Allt som allt har man i Konungarnas dal funnit över 60 gravar. Gravarna betecknas med KV följt av gravnumret. Den mest kända graven tillhör farao Tutankhamun och har beteckningen KV62.

Konungarnas dal är ett mycket populärt turistmål med tusentals, kanske till och med tiotusentals, besökare varje dag. Då långt ifrån alla gravar är öppna för turister får man räkna med att det bildas köer.

Om man som turist gör sitt första besök i dalen kan det vara väl värt pengarna att ha med sig en i förväg, alternativt hyra en direkt på plats. Eftersom solen kommer åt bra i dalen kan det också vara en god idé att använda solkräm och bära ett par solglasögon.

Urval av gravar i Konungarnas dal

 • KV9 - Farao Ramses VI:s grav:
  Egentligen byggd åt farao Ramses V men övertogs och utvidgades åt Ramses VI. Innehåller bland annat ett välvt tak med en magnifik dekor.
 • KV17 - Farao Sethos I:s grav:
  Är den djupaste och största graven i Konungarnas dal. Trots detta är den så gott som komplett dekorerad.
 • KV34 - Farao Thutmosis III:s grav:
  En grav vars öppning placerades 30 meter över markytan i ett misslyckat försök att undkomma gravplundrare. Innehåller Thutmosis III:s sarkofag, om än tom och illa åtgången. Tutankhamuns grav
 • KV62 - Farao Tutankhamuns grav:
  Trots att KV62 är en liten grav och sparsamt utsmyckad är den utan tvekan den mest kända i Konungarnas dal. Här vilar fortfarande farao Tutankhamuns mumie i en förgylld kista. Övriga föremål som kom till dagen i och med upptäckten av graven finns att beskåda på egyptiska museet i Kairo.

Ytterligare information

Kommentarer

Egypten - Anton Thell (2011-02-22 14:17)
Hej! Jag vill gärna åka till Konungarnas dal. Jag gillar spännande saker.

Lämna en kommentar

Kommentarsikon
 
 
Ämne: (obligatoriskt)
Namn: (obligatoriskt)
E-post: (valfritt, visas ej)
Kommentar: (obligatoriskt)